Uleiul de smirnă este toxic

Uleiurile esențiale versus Antibiotice
16 iunie 2021
Cum ne îmbolnăvim?
16 iunie 2021

Smirna (Commipihora myrrha) este un ulei interesant. Conține mulți constituenți care luați individual sunt toxici, deși smirna este unul dintre cele mai blânde, cele mai finuțe uleiuri din natură.

În cartea Estera din Biblie scrie că ea s-a masat cu smirnă în fiecare zi timp de 6 luni înainte de căsătoria ei cu împăratul. Bineînțeles că aromaterapeuții, care merg după școala engleză, nu cred că așa ceva s-a întâmplat. Ei cred că nu e adevărat pentru că studiile arată că unii componenți luați individual din acest ulei pot fi chiar dăunători când sunt aplicați zi după zi.

Smirna conține furanoide care aplifică razele ultraviolete și poate face ca uleiul să fie fototoxic – adică pot apărea pete maro pe piele atunci când expui pielea la surse UV imediat după aplicare.

Smirna, de fapt, protejează de soare. Egiptenii au folosit Smirna timp de mii de ani. Smirna mai conține și fenoli si cetone care iar îngrozesc pe aromaterapeuții britanici.

Smirna conține acid acetic (C2H4O2) și formic (CH2O2). Acidul formic e otrava care cauzează durerea aia de arsură și înțepătură de la insecte.

Cei care folosesc Smirna, în ciuda chimiei care îi intimidează, știu că aceasta nu este dăunătoare și are multe beneficii terapeutice. Numai în Biblie e menționat de mai bine de 150 de ori. Era folosit în toate unguentele pentru vindecare și era folosit în toate parfumurile. Deci evreii îl foloseau și la ungere și ca și parfumare cu bețișoare. De la ei l-au preluat grecii, romanii.

Smirna este un exemplu clar că atunci când izolezi constituenții nu obții un ulei pe care să-l folosești în siguranță, dar când îl iei ca și întreg poate să aibă valoare terapeutică.

Smirna conține între 60-80% terpene.

Smirna (Commiphora myrrha) chiar este un puzzle. Conține furanoide (20-27%), dar nu este fototoxic. Egiptenii aplicau smirnă pe piele în fiecare zi fără a se arde de la soarele torid din deșert. De fapt, probabil și tu ai văzut conurile alea pe care le purtau pe cap. Aia era grăsime îmbibată cu smirnă care în timp ce se topea îi proteja de soare și de insecte.

Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum