Când expiră uleiurile esențiale?

10 Reguli de folosire a uleiurilor esențiale
27 ianuarie 2017
Tușește și strănută sănătos
15 octombrie 2017

Foarte mulți oameni întreabă dacă uleiurile esențiale au dată de expirare. Ei bine, nu am putea spune că uleiurile esențiale expiră, dar sunt sensibile la lumină, la aer și căldură. Atunci când un ulei este expus razelor ultraviolete și aer atunci se schimbă constienții din ulei. Atunci când un ulei esențial este expus la aer acel ulei se oxidează mai repede decât altele și se evaporă mai repede ceea ce duce la irosirea banilor.

Monoterpenele au o durata mai scurtă 1-2 ani dacă sunt păstrate corespunzător. După deschidere. Monoterpenele se găsesc în  Angelica, Isop, Mentă, Ienupăr, Pin, Chiparos, Cistus, Galbanum, Mirt, Tămâie, Molid.

Uleiurile bogate în fenoli pot să țină până la 3 ani după deschiderea sticlei.

Uleiurile bogate în eteri durează până la 4-5 ani, după deschiderea sticlei: Rozmarin, Salvie, Ienupăr, Fenicul, Cimbru, Busuioc.

Sesviterpenele pot să țină și 8 ani + după deschiderea sticlei: Vetiver, Lemn de Cedru, Patchouli, Nard, Lemn de Santal, Smirnă.

Cum știi dacă uleiul tău e expirat?

  • aroma – dacă uleiul tău nu miroase la fel cum mirosea înainte,
  • dacă observi o iritație a pielii.

Dacă tu ai ținut un ulei la soare în mașină pentru o perioadă lungă de timp folosește acel ulei pentru a spăla pe jos, folosește-l ca și produs de curățat. Dacă ai uitat un ulei în mașină și vrei să nu se evapore doar adu-l în casă și lasă-l să se răcească la temperatura camerei.

Atunci când un ulei se oxidează el conține compuși chimici naturali care pot cauza iritații la nivelul pielii și pot sa aibă un grad de toxicitate atunci când sunt ingerate. Mai jos găsiți o listă cu uleiurile care se oxidează primele, listă întocmită de Lindsey Elmore, Directorul de Educare Globală și farmacist.

Dacă vrei să știi cu exactitate dacă un ulei s-a oxidat fă un test pe antebraț și observă pielea pentru câteva minute.

Soluția este să păstrezi uleiul în sticluțe mai mici de 5 ml sau 2 ml și să te asiguri că acea sticlă este plină. Asta în cazul în care nu folosești un ulei suficient de repede. Asigură-te că ții uleiurile la întuneric, că nu le expui lângă o sursă de căldură, că nu ai aer în sticlă și că sunt închise bine. Nu folosi toți mușchii pentru a închide sticla pentru că va crăpa capacul.

Aduceti-vă aminte că ele au fost descoperite în morminte și nu și-au pierdut valoarea terapeutică nici măcar după 2,000 de ani. Și noi putem să lăsăm moștenire strănepoților noștri măcar un ulei.

Folosește uleiurile și nu le lăsă să stea în dulap timp de 5 ani. Ai nevoie de ele în fiecare zi!

Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum