Sănătatea începe în gură

Amigdala cerebrală și beneficiile uleiurilor esențiale de calitate
17 martie 2019
CUM NE SPĂLĂM CORECT PE MÂINI?
10 martie 2020

Gura este unul dintre organe care este neglijat și la propriu și la figurat de către români. Mă refer aici la faptul că nici nu se spală pe dinți, 99% nici nu folosesc ața dentară și vorbesc așa de urât încăt multe boli ale altora vin din ******* scos pe gură de cei din jur.

Vorbeam cu stomatologul meu și îmi zicea că ea își dă seama imediat când cineva are grijă de gura lui și când nu. Cel care nu are grijă de gura lui, cu o zi înainte de a merge la dentist își perie dinții ca pe covoare, își rănește gingiile pentru că nu folosește în mod corect și regulat ața dentară.

În Statele Unite este o obișnuință să mergi la dentist o dată la 6 luni chiar dacă nu ai nimic. Te duci pentru o curățare și așa previi ce ar putea să apară. Când am venit în România și m-am programat la prima curățare, stomatologul s-a uitat în gura mea și mi-a zis: *și eu ce să-ți fac? Carii n-ai, tartru n-ai!* Pai, normal! De ani de zile eu folosesc doar produsele de cea mai înaltă calitate pentru igiena orală.

Bolile de gingie pot crește riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral, diabet prost controlat și nașterea prematură (la gravide).

AFECŢIUNILE ORALE

– cariile dentare, boala periodontală, pierderea dinţilor, leziunile mucoasei orale, cancerul orofaringian, manifestările orale ale HIV/SIDA, stomatita ulcerativă necrozantă sau traumatismele orodentale au un impact major asupra indivizilor şi societăţii în termeni economici şi de reducere a calităţii vieţii ;

– neglijate şi netratate la timp, pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului; microorganisme cum ar fi streptococci, Helicobacter pylori, prezente din abundenţă la nivelul cavităţii bucale în cazul inflamaţiilor pot ajunge în fluxul sangvin şi pot provoca:

 tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;

 meningită cronică, abces cerebral;

 afecţiuni ale pielii;

 complicaţii ale sarcinii;

 ulcer gastric;

 dureri articulare, etc.

Toate acestea pentru ca nu faci doar 3 pași de 2x/zi.

Începe:

  1. să folosești ața dentară înainte de fiecare periaj. Folosirea aței dentare este chiar mai importantă decât periajul în sine pentru că scoate toate resturile pe care tu nu le vezi, dar care cariaza dintele pe termen lung.
  2. folosește pasta de dinți. Pentru copii e suficient să pui o boabă de orez, la adulți doar o boabă de mazăre, nu ca la reclamă pe toată periuța. Pasta de dinți poate fi folosită și în loc de antiperspirant și la curățarea bijuteriilor.
  3. clătește gura cu apă de gură NATURALĂ pentru un plus de prospețime care se eliberează în timp.
Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum