Cum să am un somn odihnitor?

Cum ne îmbolnăvim?
16 iunie 2021
Uleiul esențial ajută la reproducere
17 iunie 2021

Imaginează-ți că ești la o petrecere unde ești într-o companie bună și ai un timp excelent și eu sunt gazda. Când ți-e lumea mai dragă și discuțiile au început să devină mai interesante și tocmai a venit comanda de pizza, eu, gazda, te anunț că petrecerea s-a terminat și te invit să pleci.

Doar ți-ai imaginat și deja îți crește tensiunea, ești confuz, nu înțelegi ce s-a întamplat. Petrecerea e în toi.

Ține minte acest sentiment pentru că același lucru ți-l faci ție și copilului tău în fiecare seară. Cum? Când îți vine ție cheful să pui copilul la culcare atunci îl trimiți sau îl pui la culcare fără vreo avertizare înainte. Îl scoți forțat de la joacă, de la desene și îl trimiți la culcare, exact cum te-am trimis eu pe tine acasă. Culmea e că parcă nici copilul nu înțelege ce te-a apucat așa dintr-odată și totuși tu te aștepți ca el să execute la comandă porunca dată pentru că tu ai fost atât de clară la ce te aștepți de la el …

Și tu și copilul aveți nevoie de o perioadă de pregătire înainte:

 • diminuează luminile în casă
 • începe să vorbești în șoaptă
 • anunță copilul că într-o oră va merge la culcare
 • alege o oră când să te culci/copilul să se culce și fii consecvent
 • închide televizorul
 • pune copilul în pijamale
 • spălat pe dinți
 • rugăciune și culcare

Obs. Înainte de culcare citește/spune povești/ascultă teatru radiofonic și lasă-i imaginația să zboare.

Lipsa somnului duce la copii și adulți irascibili, care nu pot să-și controleze emoțiile, mintea, trupul.

Când tu dormi mai mult, dai randament mai mare. 

Dacă tu elimini 90 de minute de somn, te trezești a doua zi dimineață ca și când ai fi băut jumătate de litru de bere înainte de culcare, zicea Tom Rath în cartea Eat Move Sleep. La nivel cognitiv, a doua zi tu funcționezi la o capacitate de doar 70%. 

Sacrifici somn pentru *a face mai multe*? Testează și vei observa că rezultatul este exact opusul. Vei da randament mai puțin, vei fi mai încet, vei fi mai irascibil, vei avea nevoie de o alarmă să te trezească dimineața, vei avea mai multe pofte, etc.

 • Iei medicamente pentru a dormi?
 • Ai impresia că nu îți mai ajunge timpul?
 • Tai din somn pentru a sta mai mult cu copiii, prietenii?

Știi că toate acestea afectează sistemul tău emoțional?

Dr. Michel Bruce spunea că putem să funcționăm doar 6 zile fără somn și până la 25 de zile fără mâncare. Nu poți avea o dietă bună, o stare de bine constantă fără un somn odihnitor.

Știi oameni supărăcioși, care mormăie în barbă, care tot timpul au ceva negativ de spus, șefi care nu au o relație frumoasă cu angajații, oameni rigizi? Sugerează-le să testeze următoarele uleiuri:

Lavandă, Maghiran, Mușețel Roman, Portocala,Valeriană, Mandarin, Ylang Ylang, Tanacetum annuum, Patchouli

Suplimente: Enzime.

Mod de folosire:

 • inhalează direct din sticlă de 3x înainte de culcare,
 • pune 5-8 picături în diffuser cu 30 de minute înainte de culcare,
 • fă o baie cu sare Epsom în care pui 5 picături dintr-un ulei de mai sus. Fă o baie călduță înainte de culcare.

Noi ne vindecăm emoțional, fizic și spiritual atunci când dormim. De ce alegi să scurtezi acest timp?

Somnul trezește mintea, trupul și dorințele sexuale, te ajută să slăbești.

Când alegi să ai mai mulți bani în bancă și mai puține vise uite ce se întâmplă:

 1. Metabolismul încetinește.
 2. Crește apetitul.
 3. Crește hormonul stresului, cortizolul.
 4. Devii din ce în ce mai înfometat.
 5. Faci alegeri pripite.

Dar mie nu mi-e somn!!!

Dacă eu îți pun în față o farfurie cu salată, hummus, crackers și una cu cupcakes, gogoși, suc: pe care o alegi? Când nu dormi suficient, vei întinde mâna spre produsele cu mult zahăr.

Creierul oamenilor obosiți vrea zahăr pentru a crește nivelul de serotonină, hormonul fericirii.

Ce este starea de bine?

Dietă

Exercițiu

Recuperare

Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?

 1. Te afectează la nivel fizic – reacționezi cu 33% mai încet când ești în trafic, când vrei să ajungi la potențialul tău maxim.
 2. La bărbații sănătoși nivelul de testosteron scade dramatic în mai puțin de o săptămână Dacă pierzi 1-1. 1/2 ore de somn testosteronul tău e ca cel al adult cu 10-15 ani mai în vârstă. Dacă ai deja 40 de ani nu vrei testosteronul unui bărbat de 50 de ani. Vrei ca soțul tău să aibă testosteronul unui bărbat de 30 de ani.
 3. Femeile care nu dorm suficient au ciclul iregulat.
 4. Durerile din organism se accentuează.
 5. Procesăm informațiile mai lent. Ți s-a întămplat vreodată să te duci la magazin să cumperi 4 lucruri și să-ți amintești doar 3 din ele? Sau te-ai dus în sufragerie să iei ceva și ai uitat de ce te-ai dus acolo?
 6. Devenim depresivi.
 7. Devenim anxioși.
 8. Atunci când ni se prezintă ceva, din start catalogăm acel lucru ca și negativ.
 9. Ai de a face cu hoți de somn externi: partenerul/partenera/animal de companie/copil și interni: cofeina care te ține treaz 6-8 ore și alcool – alcoolul doar te face să te simți somnoros, dar nu te ajută să dormi. Dacă bei cafea la ora 17, jumătate de cană o să fie încă în sânge la 12 noaptea.

Știai că ritmul/ceasul biologic/ritmul circadiac este genetic? Degeaba vrei tu să te trezești la 5 dimineața să lucrezi, să te rogi, să faci exercițiu fizic. 15% din populație pot să se trezească la ora aia. Găsește care este timpul tău în care ești productiv și respectă-l. Pentru mine e de la 7 dimineața la 10 pentru dezvoltare personală și business. Pentru tine s-ar putea să fie de la 22-1 dimineața. Folosește-l cu înțelepciune.

Dacă tu investești în tine mai întâi, abia atunci vei avea energia, autoritatea necesară să investești în ceilalți. Trebuie să te întărești pe tine inainte de a fi în stare să execuți, să înveți, să educi.

Ce poate afecta calitatea somnului?

 1. Alcoolul
 2. Cafeaua
 3. Animale în pat
 4. Un partener care sforăie
 5. Copii mici
 6. Verificarea mesajelor
 7. TV/Laptop

Ai trecut vreodată pe lângă un Casino? Câte ferestere ai văzut? Ce crezi: au ceasuri pe pereți acolo? Știi că ei pompează oxigen pentru a-ți menține creierul în stare alertă? Lipsa somnului duce la … alegeri pripite și ei știu asta și cei care joacă nu le pasă și uite așa ajungi, ca bunicul soțului meu, să piardă $90.000 la jocuri de noroc.

Care e minciuna pe care ți-o spui mereu și mereu?

 1. Nu pot să mă duc la culcare pentru că sunt ocupat și am multe de făcut. Cu cât suntem mai somnoroși cu atât creierul nostru ne va spune că NU suntem somnoroși. Oamenii au impresia că în ciuda faptului că li se închid ochii, că nu dau randament, ei trebuie să persevereze să termine de făcut tot ce și-au propus și apoi se culcă. Pe o scară de la 0-10 răspunde sincer: De câte ori stai treaz pentru că *ai multe de făcut?* Și de fapt nu faci nimic concret?
 2. Oamenii care dorm mai mult sunt leneși. Oamenii care dorm mai mult sunt mai DEȘTEPȚI pentru că înțeleg ce primesc, energie. Mai multă energie decât primesc atunci când beau cafea, Red Bull.
 3. Am nevoie de 7-8 ore de somn în fiecare seară.
 4. E normal să te trezești de 3-4 ori pe noapte. Te trezești pe la 3 dacă ai luat cina la 9? De la 9 la 3 sunt 6 ore. Ai nevoie de benzină la ora aia. Oamenii își imaginează că atunci când se duc la culcare e ca și când parchează mașina, când de fapt începi cu viteza a 3-a și când ajungi în REM de fapt ești deja la viteza 5. Creierul folosește la fel de multă glucoză în REM ca și când ai fi treaz.
 5. Am nevoie de alarmă să mă trezesc. Dacă tu mergi la culcare la ora potrivită pentru tine în fiecare seară – te trezești la aceeași oră și nu ai nevoie de un ceas deșteptător.
Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum