Ce este un ulei esențial absolut?

Nu toate plantele au uleiuri esențiale
29 august 2021
Cum se vindecă plantele?
29 august 2021

Uleiurile esențiale absolute sunt uleiuri aromatice extrase din plante, dar nu sunt considerate uleiuri esențiale adevărate pentru că nu sunt obținute prin distilare ci prin solvenți chimici. Aceasta nu este cea mai bună metodă de a extrage un ulei pentru că întotdeauna rămâne solvenți care diluează uleiul și poate fi toxic. Extragerea lor ca și absolute este cel mai practic mod de a le obține la ora actuală. Există un nou proces de a le extrage cu dioxid de carbon care nu lasă reziduuri, dar costă foarte scump.

Solvenții folosiți sunt: etanol (C2H6O), metanol (CH4O), benzene (C6H6) sau hexane (C6H14). Toate înafară de primul sunt toxice. Uleiul absolut mai este numit și esență. Conține molecule de diferite mărimi destul de mari și include și uleiuri grase ca acidul lauric.

Cele mai cunoscute uleiuri absolute sunt Iasomia și Neroli extrase din flori. Planta de vanilie este o orhidee din a cărei semințe se extrage uleiul absolut.

Uleiurile obținute prin presare

Există o excepție la faptul că uleiurile esențiale sunt un produs al distilării: citricele. Acestea sunt obținute prin presare mecanică a coajei. Dacă vrei să fii corect în exprimare, un ulei de citrice nu este un ulei esențial ci un ulei exprimat. Dar, în general, oamenii îl numesc ulei esențial. Ele conțin molecule mai mari decât uleiurile distilate și nu conțin artefacte. Ce înseamnă artefact? Chiar dacă un ulei este distilat la o temperatură mică, căldură poate cauza schimbări chimice în ulei, schimbări ce produc artefacte. Chamazule, culoarea albastră din blue tansy, yarrow, Imortela și Mușețel German, este un exemplu de artefact. Chamazule este un artefact cu beneficii terapeutice.

Important de reținut este faptul că uleiurile aromatice sunt substanțe vitale vieții plantei și de aceea ele se numesc: esențiale. Uleiurile nearomatice, grase care sunt produse în sămânța plantei servesc ca și hrană pentru următoare generație. Uleiurile vegetale nu sunt esențiale pentru plante, dar sunt necesare continuării speciei. Aceste uleiuri nu sunt numite: esențiale.

Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum