Nu toate plantele au uleiuri esențiale

De unde cumpăr uleiuri esențiale?
29 august 2021
Ce este un ulei esențial absolut?
29 august 2021

Toate plantele au lichide dătătoare de viață care circulă prin plante, dar nu toate plantele au molecule aromatice ca și componente ale acestor lichide. Știai că la plantele care au molecule aromatice rareori depăseșc 10%?

Unele plante, bogate în uleiuri grase, nu au uleiuri esențiale care merită menționate și vice versa. Unele plante au cantități semnificative de amândouă: semințele de Nucșoară conțin 7-16% ulei aromatic și 30-40% ulei gras.

Tămâia (Boswellia carteri) și Smirna (Commiphora myrrha) conțin între 3-9% ulei esențial, dar sunt greu de recoltat și rare.

Unele plante au mai puțin de 0.1% ulei esențial, dar sunt culese din sălbăticie sau cultivate pentru că au o valoare terapeutică foarte mare și chiar nu contează că se obțin cu greu. Un exemplu este Imortela (Helichrysum arenarius sau italicum), Roinița, Iasomie, Trandafirul. Pentru ultimele e nevoie de o tonă de petale pentru a produce jumătate de litru de ulei.

Sunt aproximativ 500.000 de specii de plante pe Planetă și doar 18.000 (3.6%) produc ulei esențial. Majoritatea nu conțin compuși lipizi (uleioși).

Formula pentru methyl salicylate este C8H8O3. Acești 8 atomi de carbon, 8 de hidrogeni și 3 de oxigen (19 atomi în total) se pot lega împreună în multe moduri creând molecule cu aceeași formulă, dar aranjați diferit, cu proprietăți diferite. Sunt 25 de izomeri cunoscuți ai formulei C8H8O3. 2 sunt foarte similari cu formula pentru methyl silicylate, dar nu chiar.

Când plantele produc methyl silicylate, ele produc un singur izomer pur, doar unul din 25. Laboratoarele nu pot să facă asta. Când un laborator încearcă să facă un izomer, unul singur, ei se trezesc cu un amestec de doi sau mai mulți izomeri, nu unul singur. Lucrul acesta este crucial pentru că cel din laborator poate să fie dăunător. Oamenii nu pot să reproducă în totalitate ceea ce Dumnezeu a creat perfect.

Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum