Beneficiile Lavandei

Ce este un ulei esențial?
17 iunie 2021
Beneficiile Arborelui de Ceai
26 iunie 2021

Uleiul de lavandă este cel mai folosit ulei în ziua de astăzi, dar beneficiile au fost descoperite acum 2,500 de ani. Pentru că este un antioxidant foarte puternic, antimicrobian, sedativ, calmant și antidepresiv a fost folosit în industria cosmetică și pentru beneficii terapeutice.

Egiptenii au folosit Lavanda pentru mumificare și parfum. De fapt, când mormântul lui Tut a fost deschis în 1923, se spune că puteai simți un miros ușor de lavandă care a putut fi detectat dupa 3,000 de ani.

Frunzele și tulpina erau folosite pentru sistemul digestiv și reumatism și lavanda era foarte apreciată în produsele cosmetice. Romanii au folosit lavanda pentru baie, la gătit și pentru a purifica aerul.

Pentru că acest ulei este așa finuț pentru piele și așa de versatil, trebuie să se găsească în fiecare zi în geanta și casa ta.

10 Beneficii

 1. Antioxidant. Radicalii liberi ca toxinele, substanțele chimice și poluarea sunt cele mai periculoase pentru sistemul imunitar. Dieta nesănătoasă și expunerea la substanțe toxice fac ca organismul tău să fie deficient de antioxidanți. Când spun toxine, mă refer la toate produsele de curățat casa, dinții, vasele, hainele care sunt făcute cu substanțe create în laborator. Lavanda lucrează să prevină și să reverseze stresul oxidativ.
 2. Tratament Natural pentru Diabet. În 2014, oamenii de știință din Tunisia au vrut să testeze efectele Lavandei asupra glicemiei ca să afle dacă uleiul de Lavandă poate reversa diabetul în mod natural. După cel de-al 15-lea studiu pe animale, au observat că uleiul de Lavandă a protejat organismul de următoarele simptome asociate cu diabetul:
  1. creșterea glicemiei,
  2. luarea în greutate,
  3. dezechilibrul metabolic,
  4. probleme de ficat și rinichi,
  5. lipoperoxidarea ficatului și a rinichilor (când radicalii liberi fură acizii grași nesaturați necesari membranei celulare)
 3. Reduce Stresul și Produce o Stare de Bine. In ultimii ani, uleiul de Lavandă a fost pus pe scenă pentru că protejează neurologic: migrene, stres, anxietate, depresie și e minunat să vezi că știința ajunge din urmă istoria.

  Un studiu făcut în 2012 pe 28 de proaspete mămici cu Depresie Postnatală au descoperit că doar punând Lavandă într-un aromatizator acasă la ele, a redus anxietatea, despresia postnatală doar după 4 săptămâni. Ce bine era dacă mi-ar fi spus și mie cineva despre uleiul de Lavandă. Nu aș fi pierdut 17 luni din viață.

  Pentru a te relaxa și a îmbunătăți calitatea somnului, pune 5-8 picături de Lavandă în aromatizator înainte de culcare sau când citești. Poți păstra o sticluță pe noptieră și să aplici 2-4 picături după ureche când te duci la culcare și să te bucuri de aceleași beneficii dacă nu ai încă un aromatizator/diffuser în fiecare cameră.
 4. Susține funcțiile creierului. Beneficiile neurologice nu se opresc doar la abilitatea de a trata depresia și a te face pe tine să te simți mai bine. Cercetările arată că Lavanda e bună pentru Alzheimer! Prin inhalare poți preveni stresul oxidativ al creierului și îmbunătăți acuitatea mentală.

  De asemenea, în 2012, Jurnalul Elvețian Molecules a publicat rezultatele unui studiu șocant care a dovedit că uleiul de Lavandă este un tratament pentru infarct datorită proprietății antioxidante.

  Pentru a susține sistemul nervos acasă la tine, pune 5-8 picături în aromatizator/diffuser, inhalează-l direct din sticlă sau aplică-l la tâmple și ceafă.
 5. Vindecă Arsurile și Tăieturi. Uleiul de Lavandă a fost folosit de mii de ani pentru a preveni infecțiile, bacteriile, ciupercile. De fapt, încă o dată, studiile recente ajung din urmă istoria și confirmă că uleiul de Lavandă grăbește vindecarea arsurilor, a rănilor, a tăieturilor și asta datorită compușilor antimicrobieni.

  De fapt, cercetătorii în Medicină Alternativă au aflat că uleiul de Lavandă amplifică beneficiile următoarelor uleiuri: Cuișoare, Scorțișoară și Arbore de Ceai. Cercetătorii au descoperit că atunci când amesteci câte o picătură din aceste 4 uleiuri poți lupta împotriva Candidozei și împotriva Infecției cu Stafilococ – 2 cauze care duc la penumonie și probleme de piele.

  Pentru arsuri: amestecă 3-5 picături de ulei de Lavandă cu ½ linguriță de ulei de cocos extravirgin și aplică pe locul respectiv. (vezi imagine).
 6. Promovează o Piele Sănătoasă și Păr Frumos. Promovează întinerirea. Fă-ți o cremă cu 15 picături de Lavandă + 30 ml ulei vegetal benefic pentru tipul tău de piele și aplică crema în fiecare seară înainte de culcare pentru regenerare.

  Amestecă 1 picătură de Lavandă + 1 picătură de Tămâie și aplică acest Ser pe fața ta în fiecare dimineață după ce ai făcut duș. Ajută la reducerea inflamației și întârzie apariția semnelor de îmbătrânire.

  Lavandă + Cimbru + Rozmarin + Lemn de Cedru în părți egale și masat pe scalp trezește foliculii și promovează creșterea părului.
 7. Te scapă de Durerile de Cap. Primul lucru pe care trebuie să-l faci când auzi pe cineva că-l doare capul, este să-i oferi un pahar mare cu apă. Durerea de cap, de cele mai multe ori, este asociată cu deshidratarea și noi, românii, avem mari probleme la capitolul: băut apă.

  Uleiul de Lavandă induce relaxarea și ușurează tensiunea. Funcționează ca un sedativ, antianxietate, anticonvulsiv și calmează.

  Un studiu publicat în European Neurology a demonstrat că cei care au inhalat Lavandă timp de 15 minute s-au bucurat de o reducere a durerii.

  Combină 2 picături de Lavandă + 2 picături de Mentă și masează ceafa și tâmplele. Atenție să nu dai prea aproape de ochi. 5-8 picături de Lavandă în aromatizator poate ajuta la alinarea durerii de cap.
 8. Îmbunătățește Somnul. Pentru că uleiul de Lavandă este sedativ și are proprietăți calmante, îmbunătățește somnul și rezolvă probleme de insomnie.

  Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, pune 3-5 picături pe gât, piept, tâmple înainte de culcare. Fă o baie și adaugă 15 picături de ulei de Lavandă într-o cană de sare Epsom pentru relaxare.
 9. Reduce Durerea. Câteva studii au arătat că uleiul de Lavandă ia durerea cu mâna. Simplu, pune 2-4 picături pe locul dureros și lasă uleiul de Lavandă să reducă inflamarea și intensitatea durerii.

  Un studiu din 2015 publicat în Complementary Therapies in Medicine a indicat că uleiul de Lavandă a redus durerea celor care fac dializă. Foarte mulți se tem de ace de seringă și asta provoacă frică și anxietate.

  Dureri de gât, umeri

  2 picături Lavandă + 2 picături Măghiran + 2 picături Mentă + 2 picături Piper Negru. Aplică de 2-3x/zi.

  Aplică 2-4 picături de Lavandă pe abdomen pentru crampele menstruale.
 10. Terapie Complementară pentru Cancer

  Un studiu publicat în 2012 în Jurnalul Tradițional African de Medicină Complementară și Alternativă arată că Aromaterapia, în special uleiul de Lavandă, ajută pacienții cu cancer să managerieze stresul, greața, durerea și depresia. Pentru că uleiul de Lavandă lucrează să stimuleze sistemul imunitar, starea de bine, îmbunătățește somnul, luptă împotriva stresului, poate fi folosit terapeutic.

  Aplică 2-3 picături de 3-4x/zi pe zonele afectate.

  Pentru a elimina stresul și a îmbunătăți somnul, pune 5-8 picături de Lavandă în aromatizator/diffuser sau inhalează direct din sticlă. Acest lucru fă-l înainte și după proceduri și înainte de a pleca de acasă și când revii acasă.
Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum