Ce este un ulei esențial?

4 Moduri de a folosi uleiurile esențiale
16 iunie 2021
Beneficiile Lavandei
26 iunie 2021

Un ulei esențial este partea volatilă uleioasă din lichidul plantei care conține constituenți produși prin distilare la aburi a acesteia. Materia în sine poate fi orice parte din tulpini, ramuri, fructe, flori, semințe, rădăcini, scoarță, ace, frunze, etc. În timpul distilării, vaporii se condensează, colectează și se separă de apa condensată. Apa reziduală, care conține urme de constituenți, se numește apă florală sau hidrosol și are proprietăți terapeutice.

Uleiurile esențiale sunt amestecuri de sute de constutienți. De exemplu, s-a descoperit că uleiul de portocală (Citrus Sinensis) conține 34 alcooli, 30 esteri, 20 aldehide, 14 ketone și 36 varietăți de terpene, inclusiv mono, sescvi, di si tetraterpene. Și această nu este o analiză completă. De fapt, nici un ulei esențial nu a fost analizat în totalitate pentru a analiza fiecare constituent.

Uleiurile esențiale sunt așa complexe  că s-ar putea ca niciodată să nu descoperim absolut tot ce există într-un ulei și câte sute de beneficii pot avea.

Atunci când distilezi un ulei la temperatură și presiune joasă, uleiul obținut este foarte asemănător cu ce circulă prin plantă cu excepția faptului că doar moleculele ușoare ies în procesul de distilare. Moleculele mai grele ale plantei rămân în plantă și se pot folosi ca și plante uscate cu valoare terapeutică. Plantele uscate nu conțin uleiuri esențiale, poate urme de uleiuri pentru că se evaporă.

Alte cuvinte pentru ulei esențial: ulei volatil, ulei eteric, ulei aromat, esență. Cel din urmă se folosește ca și termen pentru florile de Bach.

Uleiurile esențiale sunt întotdeauna un produs al distilării la aburi. Chiar dacă temperatura nu e mare (132 grade Celsius), căldura poate cauza schimbări chimice și ingrediente care nu erau în planta originală. Acestea se numesc: artefacte. Chamazule, culoarea albastră din blue tansy, yarrow, helichrysum și German chamomile e un exemplu de artefacte. Oricum, chamazule este un artefact cu beneficii terapeutice care continuă să fie studiat.

Când uleiurile esențiale sunt obținute la temperatură și presiune mare, cum sunt uleiurile obținute pentru parfumuri și cele cu grad alimentar, sunt multe artefacte și multe proprietăți terapeutice care sunt distruse.

Uleiurile esențiale mai sunt numite și sângele plantei. Ele circulă în toată planta și trec de peretele celular, cărând nutrienți la celule și gunoiul afară.

Când un ulei esențial este aplicat pe o persoană, el face același lucru: duce oxigen la celule și scoate gunoiul afară. Chiar sunt cei mai buni când vine vorba de a curăța organismul. Uleiurile esențiale curăță receptorii celulei de medicamente, substanțe petrochimice și alte elemente ce ar putea perturba comunicarea intercelulară. De asemenea pot scoate metalele grele și alte toxine, ajutând la îndepărtarea și eliminarea lor prin ficat, colon, transpirație, plămâni și rinichi. Uleiurile esențiale pot crește abilitatea de absorbție a vitaminelor și a mineralelor.

Un ulei esențial care este corect distilat pentru standard terapeutic este foarte similar cu cel din natură.

Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum