10 lucruri suprinzatoare pe care nu le-ai stiut despre uleiurile esentiale

Ai racit? Uleiurile esentiale care intaresc sistemul imunitar si cum sa iti schimbi perspectiva asupra racelii tale
14 februarie 2018
5 Super-Idei de Smoothie-uri sanatoase cu uleiuri esentiale
11 aprilie 2018

…sau cel putin, ma gandeam ca nu le stii!

  1. Uleiurile esentiale sunt minuscule ca si molecula, ceea ce inseamna ca sunt absorbite usor de catre piele, facandu-le ingredientele perfecte in ingrijirea personala. Intentia lor? Sa repare, sa hraneasca si sa daruiasca. Totusi, ele nu se acumuleaza in corp odata cu trecerea timpului, ci isi astern proprietatile binefacatoare si apoi trec mai departe.
  2. Pentru ca majoritatea uleiurilor esentiale  asigura protectie impotriva impuritatilor, mucegaiului si microorganismelor nedorite, pot fi un real tezaur in ceea ce priveste curatenia casei. Amesteca 2-3 picaturi de ulei esential intr-o sticluta cu apa si foloseste-l in curatenie de fiecare data! Cele mai potrivite uleiuri care sa faca fata cu brio acestui scop sunt: Lemon, Grapefuit, Eucaluptus, Peppermint (Menta), Tea Tree (Malaleuca), Lavender (Lavanda) si Rosemary (Rozmarin).
  3. Studiile stiintifice au demonstrat ca uleiul esential de rozmarin ajuta creierul sa atinga performanta. In mod deosebit procesul de inspirare (de mirosire) a uleiului esential de rozmarin ne ajuta sa ne aducem aminte, asadar ne poate ajuta la teste si examene! In plus, studiul a aratat ca cei care au inhalat fie ulei de rozmarin, fie ulei de lavanda, au fost cu mult mai relaxati in momentul stresant al testelor, fata de cei care nu au facut nici o inhalatie inainte.
  4. Cantitati enorme de plante intra in producerea uleiului esential. De fapt, se pare ca extrema cea mai acuta este legata de trandafirul bulgar: este nevoie de aproximativ 1800 kg de petale de trandafir pentru a crea 500 ml de ulei esential. Alte uleiuri, precum lavanda, au nevoie doar de 50 kg de floare pentru a produce 500 ml ulei esential. Totusi, va puteti imagina cat de concentrate sunt uleiurile esentiale, luand in considerare de cate plante e nevoie pentru a le produce?
  5. Nu e bine sa folosesti ulei esential nediluat pe bebelus sau pe copii. Copii au pielea mult mai subtire si mai delicata decat adultii, tinzand sa fie foarte sensibila in fata potentei uleiurilor esentiale. In plus, recomandat este sa folosesti la copiii jumatate din cantitatea de ulei esential care trebuie folosita pentru adulti, pe care apoi sa o diluezi in ulei vegetal (ulei de masline, ulei de cocos, ulei din sambure de strugure,etc)
  6. Uleiurile esentiale nu sunt uleiuri – poftim? Corect. Uleiurile esentiale sunt de fapt constituenti ai plantei foarte concentrati care poseda calitati terapeutice si cosmetice. Ciudat, nu? Nu sunt uleiuri pentru ca nu contin acizi grasi, ceea ce este necesar pentru definirea unui ulei efectiv.
  7. Uleiurile esentiale pastrate intr-o sticla de culoare inchisa, intr-un loc racoros si uscat si la intuneric, nu expira niciodata. Luand in considerare ca aceste uleiuri sunt foarte concentrate, o cantitate foarte mica (uneori chiar si o picatura), tin foarte mult. Facand calculele reale, iti vei da seama ca uleiurile esentiale nu sunt deloc scumpe, ba dimpotriva. Tine minte totusi: daca tu desfaci o sticla de ulei esential acesta isi va pastra valoarea terapeutica timp de 2 ani. Dupa aceea ramai doar cu aroma.
  8. Uleiurile esentiale functioneaza foarte repede, fiind lipide solubile, asadar capabile sa penetreze peretii celulelor. Ce inseamna asta? Ca, in mai putin de 20 de minute, isi fac efectul.
  9. Pentru a testa cat de „pur” este un ulei esential pune o singura picatura pe o foaie de hartie. Daca se evaporeaza si nu lasa nici un „inel” anume pe hartie, este pur. Daca lasa un „inel”, cu siguranta este diluat de producator cu un ulei anume.
  10. Nu e o idee buna sa adaugi uleiuri esentiale in apa din vana doar pentru ca iti doresti o „experienta SPA” asa cum se cuvine. Adevarul e ca ele vor pluti deasupra, si s-ar putea sa nu faca bine direct pe piele sau poti sa te stropesti in ochi cu ele (nu trebuie). Amesteca-l cu putina sare de baie sau amesteca-l intr-o lingura cu lapte sau cauta online retete DIY pentru a-ti face singur bulgarasi de sare de baie cu uleiuri. Va fi cu totul si cu totul alta experienta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum