Echilibru psiho-emoțional

Copiii de Lumina si Uleiurile Esentiale, o Marturie Reala
15 martie 2018

Știai că dacă nu există un echilibru între mintea ta și emoțiile tale tu funcționezi mai mult ca un frustrat? Nimic nu-i bun, crezi că lumea are ceva cu tine când, de fapt, tu ai ceva cu lumea, ești nemulțumit, te enervezi repede, te superi repede și-ți trece greu, etc.! Cunoști oameni care sunt plictisiți, iritați, dezamăgiți, îngrijorați, critici, mânioși, disperați, fricoși, etc? Dacă ai răspuns cu Da măcar la una din variante înseamnă că tu știi oameni dezechilibrați psiho-emoțional!

În ultima vreme auzim din ce în ce mai mulți lideri care promovează faptul că trebuie să trăim în echilibru să ajungem să realizăm ceva în viață. Acest principiu nu l-au inventat ei! Este un principiu stabilit de Dumnezeu încă de la Creație. Dar ce înțeleg acești oameni de succes prin *echilibru psiho-emoțional*?

Echilibru = Poziție a unui corp, a unui sistem de puncte materiale care se restabilește de la sine după ce a fost perturbată. Stare de stabilitate, de armonie care rezultă din echilibru. ~ economic Stare de concordanță între elementele interdependente și toate variabilele activității economice și sociale. ~ bugetar Stare a unui buget în care veniturile acoperă cheltuielile. Stare psihică manifestată prin armonie între înclinații și tendințe, care se manifestă printr-un comportament normal. Stare de stabilitate lăuntrică. Cumpătare, moderație. 

Acest echilibru nu apare din senin. Noi, prin atitudinea noastă, controlăm această balanță. Tu alegi dacă Răspunzi în urma unei situații create sau REacționezi. Ideal ar fi să ajungem să trăim în echilibru emoțional, fizic, financiar, spiritual, etc. Care arie te ține pe loc în acest moment din a atinge potențialul tău maxim?

Imaginează-ți echilibrul psiho-emoțional ca fiind o roată de la o căruță. Ai văzut vreo dată o roată care nu era rotundă sau roți pătrate care funcționau cu porțiuni rotunde ici și colo? Ai văzut vredată o roată rotundă care funcționa cu dezechilibre (colțuri ici și colo)?

Dumnezeu a făcut toate lucrurile perfecte. Toate lucrurile create de El sunt în echilibru. Dacă toate si-ar piede echilibrul crezi că soarele ar mai sta pe cer? Crezi că marea căreia i s-a delimitat granițele ar mai sta în limitele trasate? Clar NU! Interesant este că noi suntem ok să trăim în dezechilibru, ba îl considerăm și normal, din păcăte.

De mute ori ne mințim pe noi că nu avem nevoie de un ajutor din exterior pentru a aduce un echilibru în viața noastră pentru că am fost învățați de mici că este o rușine să arăți că ești vulnerabil. E minunat că sunt oamenii care încep să recunoască că nu sunt perfecți. Nu este o rușine! Uleiuri care prin inhalare, 3-4 picături în diffuser, ne ajută să restabilim balanța după ce a fost perturbată: Tămâie, Portocală, Palo Santo, Ylang Ylang, Molid. Poți să le porți că si parfum sau să aplici 1-2 picături la fiecare talpă. Atenție, citricile nu au voie să fie aplicate pe pielea care va fi expusă la soare. Sunt fotosensibile și pot ieși pete maro care trec în timp.

Haideți să ne întoarcem la roată. Ia o foaie și un pix și după modelul de mai jos răspunde-ți sincer la întrebarea: *Pe o scară de la 1-10 dau eu randamet maxim în familia mea, sunt sănătos de nota 10, sunt realizat pe plan profisional de nota 10, fac în fiecare zi ceva pentru hobby-ul meu, citesc cărți, ascult eu cărți, oameni care să mă ajute să dezvolt liderul din mine, pe o scară de la 1-10 unde este relația mea cu Dumnezeu și cât de mult mă implic în acte de caritate, în societate să aduc mai multă lumină?* 

Unește liniuțele pentru a vedea ce formă are Roata Vieții tale. 

Conform Dex-ului Psiho = „suflet, stare psihică”. ◊ gr. psykhe „suflet, spirit”. Când vorbim de Suflet vorbim de Rațiune, Voință și Sentimente. Când vorbim de Spirit ne referim la Conștiință care este vocea lui Dumnezeu în om, acel susur blând pe care îl auzi când faci un lucru greșit care îți șoptește că tu știi că nu e bine ce faci. Apoi la spirit mai vorbim de Comuniune între om și Dumnezeu, între natură și om, între om și om și Intuiție.

Sigmund Freud spunea că în viața psihică a individului, celălalt apare întotdeauna fie ca model, fie ca obiect, ca asociat sau ca rival.

Aici o să te ajute Tămâia, Scorțișoara, Feniculul, Iarba de Lămâie, Elemi. 3-4 picături în aromatizator sau 1 picătură după ureche.

Conform Dex-ului Emoțional = 1 Care este capabil să producă o emoție. 2 Care este provocat de o emoție. Emoția = Reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate.

Atunci când nu trăim în echilibru emoțional ne vom supăra imediat, vom REacționa ca și un copil de 5 ani. Apropo, știi că oamenii reacționează doar în 2 feluri?

  1. Ca un copil de 5 ani care se supără și își ia jucăriile și pleacă (blochează oamenii la facebook, nu mai vorbește cu ei, nu mai răspunde la telefon sau mesaje, îi evită cu orice preț, îi acuză pe nedrept doar pentru că aceea este părerea lor despre omul respectiv)
  2. Ca un copil de 12 ani care discută situația și clarifică termenii pentru a se asigura că celălalt a înțeles ce a vrut să zică persoana cealaltă și cere ajutor în cazul în care nu poate să rezolve singur situația.

Tu Răspunzi sau Reacționezi? Care e tiparul acum?

Uleiurile care o să te ajute în cazul în care recunoști că tu nu răspunzi întotdeauna și de multe ori REacționezi când te supără cineva: Molid, Chiparos, Brad, Mușcata (pentru femei), Mușețel Germna, Lavanda (pentru bărbați), Valeriana, Imortela, Ienupăr, Nardul, Ylang Ylang, Lemn de Santal. De aplicat după ureche și pe frunte, în ulei de masaj sau 3-4 picături în diffuser/aromatizator.

Uleiurile esențiale lucrează exact cum lucrează mirosul unei zambile, a unui mănunchi de mentă, etc. Mirosul unui trandafir de grădină te relaxează, te transportă într-un timp minunat din viața ta chiar dacă în secunda dinainte erai supărat și încordat și frustrat. Nu este nimic mistic! Totul se întâmplă mulțumită sistemului limbic care are rol foarte important în memorii și emoții și formarea comportamentelor.

Orice dezechilibru emoţional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala, afirmă neurologul Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan.

”Dacă vrem să rămânem sănătoşi şi fericiţi, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mişcare, să ne odihnim corect, să fim optimişti şi plini de speranţă,”  afirmă prof. Dulcan. 

Dacă în urma exercițiului ai văzut foarte clar că roata vieții tale nu este în echilibru psiho-emoțional, nu are forma unui cerc și pe o scară de la 1-10 nu ești nici pe-aproape de 10 în fiecare arie din viața ta, ce poți schimba astăzi concret pentru a ajunge la o stare de echilibru?

Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum