Cum să aduci meditația în viața ta?

Drumul prin doliu cu uleiuri esențiale
12 martie 2020
GÂNDEȘTE SĂNĂTOS ÎN 21 DE ZILE
17 iunie 2021

Cum să aduci meditația în viața ta?

Dacă ești o persoană religioasă să nu te sperii că este ceva cu care tu nu ești de-acord. Dacă nu ești o persoană religioasă vreau să te asigur că nu o să promovez o religie. În acest articol vorbim despre antrenarea minții pentru a te face pe tine să fii mai conștient.

Știai că studenții la medicină din afara României sunt antrenați cum să facă meditații? Actorii, la fel, în timp ce petrec zile întregi la filmare, oamenii de afaceri care au zile pline se opresc din iureșul vieții pentru a medita, copii la școală, cei din închisoare, cei din centrele de dezalcolizare.

Meditația nu este doar pentru relaxare, ci despre a lucra cu compasiune, cu inimă, cu iertare.

Meditația ne ajută să ne găsim pacea interioară. Meditația este despre a ne trezi, nu a ne pune la somn. Ai încercat vreodată să faci liniște în capul tău: nu mă gândesc la nimic, nu mă gândesc la nimic și apoi apare un gând și ce faci? Vrei să-l împuști cu un pistol! Și vin din ce în ce mai multe gânduri pentru că tu te strădui să-l reduci la tăcere pe primul. Și crezi că ai eșuat.

Toți vrem liniște/pace mentală.

Emoțiile ne controlează mintea. De aceea tu trebuie să înveți cum să nu fii controlat de emoții. Gândește-te că ești pe o stradă și te uiți la mașinile care trec pe lângă tine. Atunci când se ridică un gând negativ, concentrează-te pe respirație. Gândurile apar și tu le aduci înapoi la respirație. Dacă tu respiri profund de trei ori vei vedea că trăiești în prezent. Nu vei mai considera aceste gânduri care apar în timpul meditației ca pe un eșec pentru că ai fost pierdut și acum ai găsit drumul înapoi la ceea ce te concentrai, în cazul nostru, pe respirație. Observi și te întorci la ceea ce meditai. Învățăm să lăsăm lucrurile să treacă pe lângă noi în loc să ne afecteze.

Eu obișnuiesc să mă rog dimineața înainte de a-mi începe ziua. A fost o perioadă bună de timp în care îmi părea rău că tocmai atunci îmi veneau idei în minte. Apoi am început să le apreciez și să le notez pe o hârtie chiar atunci când apăreau și reveneam la rugăciune.

Stresul se întâmplă pentru că mintea noastră este extrem de controlată de gândurile noastre. Noi avem între 60-80.000 gânduri pe zi.

Un citat tibetan zice: *Când  arunci un băț la un câine, câinele aleargă și ți-l aduce înapoi, când arunci un băț la un leu, acesta se întoarce să vadă cine l-a aruncat. Gândurile sunt ca bețele și mintea noastră fuge mereu după băț, după fiecare băț aruncat. Leul se oprește și se întreabă: *Cine zice asta? De unde vin gândurile astea?* În loc să se uite la imaginea deja proiectată, leul se uită la cine le proiectează.

Meditația scade cortizolul. Regulează nivelul de stres. Meditația face ca receptorii stresului să reacționeze mai puțin. Amigdala regulează stresul. Creează modul: zboară sau luptă. Cu cât meditezi mai mult, cu atât amigdala va fi în control și nu vei mai reacționa așa mult. Acest mod de zboară sau luptă este necesar doar dacă ești în pericol și te urmărește leul, nu dacă stai la birou și te urmăresc email-urile. Creierul nu face diferența între leu și email. Meditația produce chimia stării de bine, a compasiunii, a bucuriei – oxitocina, o mamă care alăptează. Meditația face la fel.

Unii nu sunt de acord cu mantre, dar când te uiți în viața lor vei vedea că întreaga viață este clădită pe un set de cărți de joc, pe mantre: când o să am …, o să fiu fericită când …, dacă aș fi la fel de bună ca ea …, pentru că așa sunt eu, de aia …., când o să ajung să am ce vreau o să fiu ok.

Cu cât îți spui că nu ai …. cu atât mai mult îți spui că nu ai …. Noi singuri creăm deficiențe în viața noastră.

Prin meditație ne reconectăm cablurile în creierul nostru. Și aflăm că starea de bine vine din noi, dragostea vine din noi, compasiunea vine din noi. Abia atunci ajungi să fii benefic altora și ție însuți.

Oamenii se duc la munte să mediteze, la biserici, e ca și când ești la dietă doar din când în când. Exact ca și când ești la dietă o oră din 24 și în restul orelor mânânci doar ciocolată. Nu funcționează.

  1. Învață să respiri corect și integrează momente de respirație în ziua ta.
  2. Fii conștient de momentul în care te afli. Când te speli pe dinți respiră, când te speli pe mâini, când stai la computer, respiră.
  3. Cum gândește un om în inima lui așa este.

De ce aș vrea să fiu în prezent, să trăiesc în prezent? Tu nu știi că eu trăiesc o dramă, că sunt bolnav, că mă doare, că … Ce înseamnă să trăiești cu adevărat în prezent? Să trăiești în deplină acceptare. Durerea este o formă de respingere pentru că vrem s-o împingem, s-o dăm la o parte. Dar atunci când trăiești durerea, ea începe să se disipeze pentru că tu ești conștient de ceea ce se întâmplă, fără să judeci.

Când să meditez? Nu am timp să mă duc în excursii să mă relaxez.

Meditează când stai la coadă la magazin, când ești în birou, când ești pe toaletă, înainte de a te ridica din pat.

Cum meditez?

  1. Fii conștinent de pământul de sub picioare.
  2. Relaxează umerii. Vezi că tu aveai umerii încordați și nici măcar nu ți-ai dat seama?
  3. Începe să faci exerciții de respirație profundă.
  4. Când faci asta, tu te concentrezi pe prezent.

Oferă iertare și trăiește în compasiune și bucură-te de toate lucrurile care vin din tine și poți să le împărtășești cu alții.

În fiecare zi dedică mintea ta spre compasiune, iertare, pace și înțelepciune. Gândurile nasc rezultate.

Când cineva aruncă cu piatra în tine ești supărat pe piatră sau pe persoană? Tu ar trebui să fii supărat pe durerea din om care a determinat ca persoana să arunce cu piatra. Când te gândești așa, iertarea se întâmplă mai ușor.

Recunoștința ne învață bucuria și înțelepciunea apare când începem să ascultăm mai mult de inimă, decât de minte. Prin meditație îți dezvolți intuiția, iei decizii mai bune, dezvolți o relație mai bună cu cei din jur. Înțelepciunea este diferită de cât de deștept ești intelectual.

Meditația este ca un program de fitness pentru minte. Haideți ca împreună să facem o lume mai bună.

Uleiuri de folosit în timpul meditației: Smirnă, Tămâie, Lemn de Cedru, Palo Santo, Lemn de Santal, Mușețel Roman.

Larisa Bangs
Larisa Bangs
Aromaterapeut. Maseur terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum