Cele mai delicioase paste sunt acelea făcute acasă, în care știi ce ai pus și știi că își pun amprenta în mod pozitiv pe creștetul sănătății tale. Am ales să dezvăluim 3 rețete cu pastele noastre preferate din făină de alac (Einkorn), cu ingrediente simple și delicioase, numai bune pentru serile în familie sau pentru un weekend plin de răsfăț.
Ce trebuie să știi despre făina din alac?
Despre alac trebuie să știm că este o alternativă viabila pentru orez și grau. Orezul nu are chiar atât de multe proprietăți nutritive pe câte putem găsi în alac. Alacul este denumit și grâul cu bob îmbrăcat (lat. Triticum speltae). Alacul este o cereală păioasă din familia gramineelor (grâului) dar cu mai puțin gluten. Alacul este un aliment ușor de digerat și foarte bogat de fibre, ceea ce îl recomandă pentru dieta sănatoasă, pentru îmbunătățirea circulației sângelui și reducerea colesterolului. Are o aromă asemanatoare cu a nucilor și este o cereală foarte hrănitoare. Conținutul sau de acizi grași esențiali are un efect benefic asupra sistemului nervos.
Alacul este o sursă excelentă de vitamine B, riboflavină, niacină, tiamină și o sursă bună de fier, seleniu, mangan, fosfor, cupru și triptofan.
Conținutul în seleniu al alacului depășește de 7-8 ori pe cel al altor cereale, ceea ce explică acțiunea antioxidantî cu rol în prevenirea multor boli.
Sursă informație – prodieta.ro
Cum sunt pastele din făină de alac?
Fabricate din făină de alac nehibridizată, foarte hrănitoare, pastele reprezintă baza dumneavoastră preferată pentru preparate hrănitoare, delicioase, simple, care aduc la masă savoarea alacului. Pastele spiralate din alac reprezintă încă o modalitate prin care Young Living aduce savoarea de pe câmpurile noastre direct în familia dumneavoastră.
Făină din alac măcinat cu piatră de moară, cultivat în Franța de fermieri artizani.
Principalele beneficii: Alacul este un produs certificat non-OMG. Pastele spiralate din alac nu conțin arome artificiale, coloranți sau conservanți. O cereală cunoscută din vechime, alacul este unul dintre cele mai vechi sortimente de grâu. O cereală „decorticată”, alacul are o coajă care îl poate proteja împotriva contaminării și a insectelor. Codul genetic al alacului are doar 14 cromozomi, spre deosebire de grâul modern, care are 42 de cromozomi. Caracteristicile sale genetice unice îi conferă alacului un conținut mai scăzut de gluten în comparație cu sortimentele moderne de grâu. Alacul prezintă un raport gliadină/glutenină mai favorabil în comparație cu sortimentele moderne de grâu. Alacul are un raport gliadină/glutenină de 2:1, față de 0,08:1 pentru grâul dur și grâul roșu. Cultivat și măcinat cu piatră de moară în Franța de către fermieri și morari artizani, alacul și produsele secundare sunt fabricate în serie mică, prin metode tradiționale.
3 rețete cu paste din făină de alac pentru familia ta
Rețeta vegetariană are ca ingrediente:
Pastele se fierb în multă apă timp de 8 minute. Separat, într-o tigaie, se călește ceapa tăiată brunoise, într-o lingură de ulei de măsline. Când este puțin caramelizată, se adaugă ciupercile champignon. Odată ce a ieșit din ele apa și au devenit puțin brune-aurii, se pun roșiile cherry tăiate pe jumătate și puțină apă. Se lasă 5 minute pe foc mic. La sfârșit, înmuiem o scobitoare în uleiul esențial de cimbru si o plimbăm prin sosul obținut. Sare și piper proaspăt măcinate, după gust.
Rețeta mediteraneană are ca ingrediente:
Pastele se fierb în multă apă timp de 8 minute. Separat, într-o tigaie, se călește ceapa verde în puțin ulei de măsline, cu grijă la ea că se arde repede.
În uleiul de măsline rămas se plimbă o scobitoare îmbibată în ulei esențial de busuioc.
Atunci când pastele sunt fierte, se strecoară și se pun direct în tigaia unde a fost călită ceapa, adăugând parmezanul și restul de ulei + sare și piper după gust.
Rețeta extra-aromată are ca ingrediente:
Pastele se fierb în multă apă timp de 8 minute. Separat, într-o tigaie se pune uleiul de măsline la încins și usturoiul, pisat sau tăiat mărunt. Grijă la el, se arde extrem de repede. Se adaugă roșiile cherry tăiate pe jumătate (merg și 2 roșii românești bine coapte) și peste 2minute, măslinele și o scobitoare înmuiată în ulei esențial de oregano. Sare și piper după gust, înainte de servire. Opțional, la această rețetă, puteți rade și puțin parmezan deasupra.
Poftă bună și așteptăm feedbackul vostru în comentarii, după ce ați testat aceste rețete sau pastele din făină de alac!