Beneficiile tămâiei

Beneficiile Busuiocului
19 decembrie 2017
Beneficiile smirnei
23 decembrie 2017

Cea mai cunoscută poveste a tămâiei începe cu o iesle într-o stâncă din Betleem, câțiva păstori, 3 magi din Răsărit care acum 2000 de ani au adus cadouri deosebite Celui ce avea să fie numit Fiul lui Dumnezeu.

Cel puțin 43 varietăți de copaci de tămâie cresc în India, Nordul Africii și Orientul Mijlociu, dar nu toate produc o rășină aromată.

Boswellia Carteri și Boswellia Frereana cresc în Somalia și Etiopia. Cea mai bună specie: Boswellia Sacra se găsește în Oman și Yemen. Boswellia Sacra și Boswellia Carteri sunt cele mai aromatice și au cele mai multe proprietăți terapeutice.

In Salalah, Oman se găsește cea mai fină și cea mai scumpă tămâie din lume. După 18 ani de prietenie cu Sultanul, Gary a primit din partea lui 40.000 de copaci de tămâie sacră care sunt păziți de soldații sultanului.

Seva din scoarța copacului se extrage asemenea sevei de mesteacăn. Lichidul alb-lăptos (luban) se întărește, cleiul rezultat se lasă la soare să se usuce timp câteva luni. Tămâia care este cea mai curată este considerată de grad înalt.

Sunt copaci care au supravietuit 800 de ani adversitățior: ploaie, secetă, monsoon, căldură. În luna Aprilie copacii produc cea mai mică cantitate de tămâie. În iulie și august copacul se umple de apă și din septembrie până în decembrie se obține cea mai bună sevă.

În vechime seva se aduna o dată la 2 ani, apoi au început să o culeagă o dată pe an și acum se culege de 2x/an pentru că cererea este extrem de mare. Copacii exploatati în fiecare an nu vor mai produce sămânță. Dacă rășina este culeasă o dată la 2 ani atunci acel copac va produce sămânță.

Peste 98% din copacii de tămâie din Oman au murit de-a lungul timpului pentru că au fost supraexploatați pentru consum si abuzați de către turiști care au tăiat aiurea în scoarța copacilor.

În vechime doar familiile care locuiau în zona respectivă puteau să culeagă rășina.

Coaja se taie ca și când ai curăța o ceapă. Se curăță până la al treilea strat, până ajungi la stratul roșu și imediat lichidul alb vine la suprafață.

Copacii mai tineri (75 de ani) produc mai multă rășină decât cei mai în etate. Copacul de tămâie se vindecă singur și după 2 ani vei vedea scoarța complet vindecată. Exact ca și când ai o julitură pe mână și crește pielea la loc. Dacă dupa 10 zile vii și tai scoarța în același loc copacul va produce 30-40% mai multă sevă. După 45 de zile de la prima incizie copacul va da 90% mai mult decât în prima zi. Poți să faci 2 tăieturi în 90 de zile.

Puritatea tămâiei depinde de locația copacilor și de vreme la momentul recoltării. Cea mai bună rășină vine la la copacii care îndură extremități. Boswellia Sacra produc cea mai bună rășină pentru că sunt udați doar o dată pe an în timpul monsoon-ului și lăsăți să supraviețuiască în arșită.

Dacă am ști cât efort se depune în obșinerea tămâiei am aprecia mai mult comoara din casele noastre.

Știința modernă abia acum începe să deslușească proprietățile tămâiei.

În Biblie găsim foarte multe referințe la tămâie. În vechime a fost folosit în timpul sacrificiilor, a îmbălsămărilor și pentru a îmbunătăți conecția cu Dumnezeu. Se credea că fumul ridică rugăciunile la cer.

Francezii o foloseau pentru astm, depresie și ulcer. În vechime bărbații mestecau rășina de tămâie ca pe tutun și dinții lor erau perfecți. Prevenea îmbătrânirea, alergiile, bronșitele, herpesurile, regla temperatura corpului, era folosit pentru syphillis, tensiune, răni, diaree, răceli, boli cu transmisie sexuală, dureri ocazionale de cap, laringite, pentru întărirea sistemului imunitar, emoțional, nervos, reducea gălăgia din minte, antidepresiv, anticancerigen, antiinflamator, antiseptic, antitumoral, expectorant, ajuta la calmare, ajuta creierul să ia decizii bune și să învețe lucruri noi. Maria avea nevoie de tămâie dupa naștere pentru Mântuitor. Pe corpul bebelușului era pusă tămâie pentru a ține infecțiile la distanță.

Și noi ne oprim doar la faptul că tămâia oferită Mântuitorului simbolizează doar Mare Preot. Parcă nu e suficient după ce afli cum era folosită tămâia în vechime.

Știai că tămâia era considerată un tratament împotriva oricărei boli cunoscută omului? Tămâia era considerată mai prețioasă decât aurul și doar cei bogați aveau acces la ea.

Știai că femeile din Orientul Mijlociu și în ziua de astăzi dau foc rășinei de tămâie și stau deasupra ei în rochii lungi pentru a-și dezinfecta hainele, pentru a se parfuma și a întări sistemul imunitar în același timp omorând orice bacterie?

Abia aștept să merg și eu în Africa, Oman sau India la o plantație de tămâie. Dacă mergi tu înaintea mea, trimite-mi și mie câteva fotografii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ma acum